Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ο καρκίνος παχέος εντέρου, είναι ένας από τους πιο συχνά διαγνωσμένους καρκίνους παγκοσμίως. Στο γενικό πληθυσμό, η συχνότητα του καρκίνου του εντέρου ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή και άλλους παράγοντες. Ωστόσο, εκτιμάται ότι περίπου 1 στα 20 άτομα θα αναπτύξει καρκίνο του παχέος εντέρου κάποια στιγμή στη ζωή του. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης με τακτική κολονοκόπηση για την έγκαιρη ανίχνευση πολυπόδων ή πρώιμου καρκίνου και την αντιμετώπιση τους.
Οι πολύποδες του παχέος εντέρου, οι οποίοι είναι προκαρκινικές αναπτύξεις στο βλεννογόνο (την επένδυση) του παχέος εντέρου, είναι σχετικά συχνές. Η συχνότητα των πολυπόδων του παχέος εντέρου στο γενικό πληθυσμό εκτιμάται ότι είναι περίπου 25%. Αν και δεν θα εξελιχθούν όλοι οι πολύποδες σε καρκίνο, η παρουσία πολυπόδων αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.
Αυτά τα στατιστικά στοιχεία υπογραμμίζουν τη σημασία της προληπτικής κολονοσκόπησης, για τον εντοπισμό και την αφαίρεση των πολυπόδων πριν έχουν την ευκαιρία να εξελιχθούν σε καρκίνο. Ο τακτικός έλεγχος με κολονοκόπηση ανά 5-10 έτη μετά την ηλικία των 45 σε άντρες και γυναίκες φαίνεται ότι στατιστικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Κάποιες κατηγορίες ασθενών πχ με ιστορικό ελκώδους κολίτιδας ή οικογενειακού ιστορικού καρκίνου θέλουν ειδική μεταχείριση που θα σας εξηγήσει ο ιατρός σας κατά την συνάντηση στην κλινική.
Ως γαστρεντερολόγος, ενθαρρύνω όλους να γνωρίζουν την αυξημένη συχνότητα του των πολυπόδων και του καρκίνου του παχέος εντέρου και να δίνουν προτεραιότητα στις τακτικές εξετάσεις και την προληπτική φροντίδα για να διασφαλίσουν την υγεία και την ευημερία τους.