Πολύποδες Παχέος Εντέρου: Αίτια, Συπτώματα και Θεραπεία

πολύποδες εντέρου

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου είναι ένα συχνό εύρημα στο γενικό πληθυσμό ιδιαίτερα με την ηλικία των 45-50 και αφορούν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Οι περισσότεροι πολύποδες είναι καλοήθεις, ωστόσο θα πρέπει να ελεγχθούν, καθώς ένα ποσοστό αυτών μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο του παχέος εντέρου. Και επειδή ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι συχνός αποτελώντας το δεύτερο αίτιο θανάτου από καρκίνου είναι σημαντικό να γίνεται πρόωρη διάγνωση για έγκαιρη θεραπεία, όμως το σημαντικότερο να προλαμβάνεται. Η κολονοσκόπηση και η αφαίρεση των πολυπόδων του παχέος εντέρου έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά την συχνότητα του καρκίνου στο παχύ έντερο.

Τι είναι

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου είναι μικρά ογκίδια που εμφανίζονται στο τοίχωμα του παχέος εντέρου. Οι ενήλικες άνω των 45 ετών είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν έναν ή περισσότερους πολύποδες. Η πιθανότητα ένα άτομο να εμφανίσει πολύποδες στο έντερο, αυξάνεται με την ηλικία και είναι 30% σε άτομα 50 ετών, 40% σε άτομα 60 ετών, 50% στα 70 και 55% στα 80 χρόνια. Υπολογίζεται ότι το 50% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών έχει τουλάχιστον ένα πολύποδα.

Πως εντοπίζονται

Ένας έγκαιρος τρόπος διάγνωσης των πολυπόδων είναι η κολονοσκόπηση. Είναι σημαντικό οι ενήλικες άνω των 45 να κάνουν κολονοσκόπηση καθώς η έγκαιρη διάγνωση και αφαίρεση των πολυπόδων, μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Άρα η κολονοσκόπηση έχει διαγνωστικό και πολλές φορές θεραπευτικό ρόλο.

Τύποι πολυπόδων

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου διαφέρουν ανάλογα με τη μορφή, τον τύπο, το μέγεθος, τη θέση και τον αριθμό.

Μορφή

Υπάρχουν 3 βασικές μορφές πολυπόδων. Αρχικά υπάρχουν οι έμμισχοι, που είναι πολύποδες με μίσχο, δηλαδή σε σχήμα μανιταριού. Υπάρχουν οι άμισχοι, που είναι σαν εξογκώματα με ευρεία βάση, και οι επίπεδοι.

Τύποι

Οι πολύποδες χωρίζονται σε τρεις κύριους τύπους: αδενωματώδεις πολύποδες (γνωστοί και ως αδενώματα), υπερπλαστικοί πολύποδες και άμισχες οδοντωτές βλάβες (SSL). Τα αδενώματα και τα SSL μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο του εντέρου σε μια διαδικασία που διαρκεί πολλά χρόνια. Οι υπερπλαστικοί πολύποδες δεν εξελίσσονται σε καρκίνο. Πολλαπλά αδενώματα και SSL μπορεί να εμφανιστούν σε ασθενείς με σπάνια γενετικά σύνδρομα πολυποδίασης.

Μέγεθος

Οι περισσότεροι πολύποδες είναι μικροί, λιγότερο από 1 cm. Μερικοί πολύποδες, ωστόσο, μπορεί να αυξηθούν σε μέγεθος πολλών εκατοστών. Μεγάλοι πολύποδες είναι πιο συχνό να δημιουργήσουν συμπτώματα όπως αιμορραγία, αναιμία, μεταβολές κενώσεων και επίσης έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν δυσπλαστικές ή καρκινικές αλλοιώσεις.

Θέση

Οι πολύποδες περιγράφονται επίσης από τη θέση τους μέσα στο παχύ έντερο. Δυνητικά πολύποδες μπορούν να αναπτυχθούν σε όλο το μήκος του παχέος εντέρου και για το λόγο αυτό συστήνεται η ολική κολονοσκόπηση με έλεγχο του εντέρου έως το τυφλό.

Αριθμός

Ο αριθμός των πολυπόδων που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης αναγράφεται στην έκθεση της κολονοσκόπησης, είτε ως συνολικός αριθμός είτε ως ο αριθμός των πολυπόδων σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εντέρου. Ο αριθμός, ο τύπος και ο βαθμός δυσπλασίας των πολυπόδων που αφαιρέθηκαν στην κολονοσκόπηση θα καθορίσει και το μεσοδιάστημα του επανελέγχου.

Τα αίτια εμφάνισης ενός πολύποδα του παχέος εντέρου

Τα κύρια αίτια εμφάνισης των πολυπόδων του παχέος εντέρου σχετίζονται με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν. Οι βασικοί παράγοντες εμφάνισης πολυπόδων είναι:

  • Κατάχρηση αλκοόλ
  • Έλλειψη άσκησης
  • Χρόνιο κάπνισμα
  • Καθιστική ζωή
  • Παχυσαρκία
  • Αυξημένη ηλικία 
  • Κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών
  • Οικογενειακό ιστορικό

Τα συμπτώματα πολύποδα του παχέος εντέρου

Όσο μικρότεροι οι πολύποδες, τόσο λιγότερα είναι τα συμπτώματα που εμφανίζουν. Γι’αυτό το λόγο αν παρουσιαστούν τα παρακάτω συμπτώματα θα πρέπει να γίνει κολονοσκόπηση, με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση. Καθώς διογκώνονται οι πολύποδες, ενδέχεται να παρατηρήσετε κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Αιμορραγία ή βλέννη από τον ορθο ή/και τον πρωκτό.
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Σιδηροπενική αναιμία λόγω χρόνιας και μικρής αιμορραγίας.
  • Έλλειψη σιδήρου ή/και αναιμία
  • Μεταβολές στις συνήθειες του εντέρου (διάρροια ή δυσκοιλιότητα)
  • Πόνος στην κοιλιά, το οποίο είναι πιο σπάνιο σύμπτωμα.

Θεραπεία του πολύποδα στο έντερο

Τις περισσότερες φορές η θεραπεία για τους πολύποδες του παχέος εντέρου είναι η πολυποδεκτομή. Δηλαδή, η αφαίρεσή τους κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης. Στη συνέχεια οι πολύποδες αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση. Αν ένας πολύποδας έχει κάποια ύποπτα χαρακτηριστικά, έχει κακοήθεια στην βιοψία ή είναι μεγάλος και δεν αφαιρείται ενδοσκοπικά, ενδέχεται να υποβληθείτε σε κολεκτομή. Η κολεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση που μπορεί να γίνει και με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, όπως η λαπαροσκόπηση ή η ρομποτική προσέγγιση

Τρόποι πρόληψης

Μπορεί να γίνει πρόληψη για τους πολύποδες του παχέος εντέρου αν και δεν μπορούν να εξαλειφθούν εντελώς οι πιθανότητες εμφάνισής τους. Ο καλύτερος τρόπος για να προληφθούν οι πολύποδες είναι μέσω της μείωσης κατανάλωσης αλκοόλ και η αποφυγή του καπνίσματος. Εκτός αυτού, σημαντικοί παράγοντες είναι η σωστή διατροφή (μείωση επεξεργασμένων τροφών, αύξηση των φυτικών ινών, φρούτων και λαχανικών) και η σωματική άσκηση. Υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν τον προστατευτικό ρόλο της ασπιρίνης κάτι που μπορείτε να συζητήσετε με τον ιατρό σας.

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου εμφανίζονται πολύ συχνά στους ενήλικες άνω των 45 ετών, πο περισσότεροι  είναι καλοήθεις, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις οι πολύποδες μπορεί να είναι κακοήθεις. Μπορούν να εντοπιστούν και να αφαιρεθούν μέσω της κολονοσκόπησης, γι’αυτό είναι σημαντικό να προβαίνετε προληπτικά σε αυτή την εξέταση μετά την ηλικία των 45-50. 

Κλείστε ένα ραντεβού για εξέταση στο Athens Gastro και τον Δρ. Δημήτρη Παναγιωτακόπουλο και την εξειδικευμένη ομάδα του.