Παθήσεις πρωκτού

Οι παθήσεις του πρωκτού είναι συχνές και αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς του γαστρεντερολόγου. Οι ενοχλήσεις στην περιοχή μπορεί να ωθήσουν τον ασθενή σε αναζήτηση ιατρικής βοήθειας αλλά πολλές φορές λόγω ντροπής οι ασθενείς υποφέρουν πολύ καιρό χωρίς να αναζητούν ιατρική συμβουλή. Οι παθήσεις του πρωκτού μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικές και επώδυνες. Μερικές που θα αναπτύξουμε σε αυτό το κείμενο είναι η πρωκτική ραγάδα, ο πρωκτικός κνησμός (φαγούρα), ο καρκίνος του πρωκτού και τα θηλώματα του πρωκτού.

Οι ραγάδες του πρωκτού είναι ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, αλλά δεν συζητείται συχνά στις καθημερινές συζητήσεις. Τι ακριβώς είναι λοιπόν οι πρωκτικές ραγάδες ή ραγάδες του δακτυλίου; Λοιπόν, για να το θέσουμε απλά, είναι μικρά σκισίματα στο δέρμα του πρωκτού. Αυτές οι μικροσκοπικές πληγές μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία, τσούξιμο, σημαντικό πόνο, ακόμη και αιμορραγία κατά τη διάρκεια των κενώσεων του εντέρου.

Ο πόνος προέρχεται τόσο από το σκίσιμο και την πληγή αλλά και από τον σπασμό των μυών του δακτυλίου. Προδιαθεσικός παράγοντας είναι η δυσκοιλιότητα και τα αφυδατωμένα σκληρά κόπρανα, τραυματισμός από πρωκτικές επαφές ή εισαγωγή αντικειμένων στο πρωκτό. Σπανιότερα αίτια μπορεί να είναι φλεγμονώδες παθήσεις του εντέρου ειδικά η νόσος του Cohn (link). Το πρόβλημα είναι ότι με την ραγάδα ξεκινά ένας φαύλος κύκλος πόνου, αποφυγής της κένωση, αφυδάτωση των κοπράνων κ.ο.κ. Η διάγνωση είναι κλινική και ίσως ενδοσκοπική. Η θεραπεία είναι πολλαπλή. Συνήθως περιλαμβάνει την λήψη μαλακτικών κοπράνων, τοπικές αλοιφές που μειώνουν τον σπασμό του σφιγκτήρα, εδρόλουτρα και σε επίμονες περιπτώσεις εφαρμογή botox στον δακτύλιο ή χειρουργική θεραπεία (έσω πλαγία σφιγκτηροτομή).

Η φαγούρα του πρωκτού είναι σύμπτωμα και όχι νόσος. Συνήθως συνοδεύει κάποιο άλλο πρόβλημα που θέλει διερεύνηση. Ο πρωκτικός κνησμός είναι μια κοινή κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους. Μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η κακή υγιεινή, ορισμένες δερματικές παθήσεις ή ακόμη και διατροφικές συνήθειες. Σπανιότερα μπορεί να είναι απότοκος παρασίτωσης του εντέρου, από αιμορροίδες και σπάνια από καρκίνο του πρωκτού.

Ο κνησμός μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικός, αλλά τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βρείτε ανακούφιση. Διατηρώντας σωστή υγιεινή, χρησιμοποιώντας ήπια καθαριστικά και αποφεύγοντας τους ερεθιστικούς παράγοντες, μπορείτε να καταπραΰνετε τη φαγούρα και να αποτρέψετε την επανάληψή της. Θυμηθείτε, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται.

Ο καρκίνος του πρωκτού μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως η μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή ένα ιστορικό προκαρκινικών καταστάσεων του πρωκτού. Τα συμπτώματα συχνά περιλαμβάνουν πρωκτική αιμορραγία, πόνο, κνησμό και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, αν και ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι ασυμπτωματικές.

Η διάγνωση συνήθως ξεκινά με φυσική εξέταση, πρωκτοσκόπηση και μπορεί να περιλαμβάνει απεικονιστικές εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία για τον προσδιορισμό της έκτασης του καρκίνου. Μια βιοψία, κατά την οποία συλλέγεται ένα μικρό δείγμα ιστού, επιβεβαιώνει τη διάγνωση. Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις για τον καρκίνο του πρωκτού ποικίλλουν ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου και τη συνολική υγεία του ασθενούς.

Η έγκαιρη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας, καθώς ενισχύει τα ποσοστά επιτυχίας της θεραπείας. Οι τακτικές εξετάσεις και το εμβόλιο HPV για τα άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πρωκτού. Οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται έναν επαγγελματία υγείας για καθοδήγηση σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης.

Τα θηλώματα του πρωκτού είναι ανώμαλες αναπτύξεις που εμφανίζονται στην περιοχή του πρωκτού λόγω της λοίμωξης από τον ιό HPV (Human Pappiloma Virus). Ενώ οι περισσότερες λοιμώξεις από HPV υποχωρούν από μόνες τους, ορισμένες μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη θηλωμάτων στον πρωκτό, γεγονός που μπορεί να εγείρει ανησυχίες σχετικά με την υγεία και την ευεξία.

Ο HPV μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής και ορισμένα στελέχη του ιού μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης πρωκτικών θηλωμάτων. Η πρόληψη είναι ζωτικής σημασίας και μπορεί να επιτευχθεί μέσω πρακτικών ασφαλούς σεξ, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης προφυλακτικού, του εμβολιασμού κατά του HPV και των τακτικών εξετάσεων για έγκαιρη ανίχνευση.

Ορισμένα στελέχη του HPV, ιδίως ο HPV-16 και ο HPV-18, είναι γνωστό ότι είναι υψηλού κινδύνου και μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη προκαρκινικών και καρκινικών αλλοιώσεων στην περιοχή του πρωκτού. Οι αλλοιώσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την πρωκτική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία (AIN) και το πρωκτικό πλακώδες καρκίνωμα.

Τα πρωκτικά θηλώματα μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα όπως πρωκτική αιμορραγία, πόνο, κνησμό ή αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου. Η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητη για τον καθορισμό της κατάλληλης πορείας δράσης.

Οι θεραπευτικές επιλογές για τα θηλώματα HPV του πρωκτού εξαρτώνται από το μέγεθος, τη θέση και την πιθανή κακοήθεια. Οι συνήθεις θεραπείες περιλαμβάνουν την τοπική θεραπεία χειρουργική ή ενδοκοπικά τεχνικές όπως η θεραπεία με λέιζερ, η ηλεκτροκαυτηρίαση ή η εκτομή.

Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να επωφεληθούν από φάρμακα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση του ιού HPV.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για ενδελεχή αξιολόγηση και εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας. Με την έγκαιρη ανίχνευση, τις αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές και την εστίαση στην πρόληψη, τα άτομα μπορούν να διατηρήσουν την πρωκτική τους υγεία και τη συνολική τους ευεξία.

Η ακράτεια κοπράνων είναι μια δυσάρεστη κατάσταση που επηρεάζει άτομα κυρίως σε προχωρημένες ηλικίες, αν και νέοι άνθρωποι με νευρολογικά ή άλλα προβλήματα μπορεί να την αναπτύξουν.

Η ακράτεια κοπράνων μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες που αφορούν στους μύες και τα νεύρα στην ορθοπρωκτική περιοχή. Η χρόνια δυσκοιλιότητα, οι τραυματισμοί κατά τον τοκετό, η βλάβη των νεύρων σε τροχαία ή άλλα ατυχήματα, νευρολογικές παθήσεις και άλλες καταστάσεις μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ανάπτυξη ακράτειας κοπράνων. Η ακράτεια μπορεί να αφορά την απώλεια μόνο αερίων ή μικρών ποσοτήτων εντερικού περιεχομένου μέχρι την απώλεια όλων των κοπράνων. Η αισθητικότητα της περιοχής του περιναίου και του πρωκτού είναι ζωτικής σημασίας στην εγκράτεια.

Τα άτομα με ακράτεια μπορεί να βιώσουν συναισθηματική δυσφορία, προβλήματα αυτοεκτίμησης και κοινωνική απομόνωση λόγω του φόβου των ατυχημάτων. Μπορεί να εμφανιστούν ερεθισμός του δέρματος και λοιμώξεις λόγω της παρατεταμένης έκθεσης στα κόπρανα. Επιπλέον, η συνεχής ανάγκη για συχνές κενώσεις και ο αγώνας για τον έλεγχό τους μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες και τη συνολική ευεξία.

Για τη διάγνωση της ακράτειας κοπράνων, οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να πραγματοποιήσουν διάφορες εξετάσεις, όπως φυσική εξέταση, ανορεκτική μανομετρία για την αξιολόγηση της μυϊκής λειτουργίας, απεικονιστικές εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία ή διορθικό υπερηχογράφημα, κολονοσκόπηση για την αξιολόγηση του ορθού και του παχέος εντέρου.

Οι θεραπευτικές επιλογές για την ακράτεια κοπράνων εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, όπως οι διατροφικές αλλαγές, η τακτική άσκηση και οι ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους, μπορεί να είναι ευεργετικές. Τα φάρμακα, η επανεκπαίδευση του εντέρου και η θεραπεία βιοανάδρασης αποτελούν επίσης επιλογές. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να συνιστώνται χειρουργικές επεμβάσεις.