Θεραπεία στενώσεων πεπτικού

Εισαγωγή

Ο γαστρεντερικός σωλήνας παίζει ζωτικό ρόλο στην πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, επιτρέποντας στο σώμα μας να λειτουργεί σωστά. Ωστόσο, ορισμένες καταστάσεις μπορούν να διαταράξουν τη φυσιολογική ροή του περιεχομένου εντός του αυλού του γαστρεντερικού σωλήνα, οδηγώντας σε ποικίλα προβλήματα. Οι στενώσεις του γαστρεντερικού σωλήνα μπορεί να υπάρχουν κατά την γέννηση αλλά σε αυτό το κείμενο θα εστιάσουμε σε επίκτητες στενώσεις που είναι συνέπεια άλλων παθήσεων ή αποτέλεσμα ιατρικών επεμβάσεων στον πεπτικό σωλήνα.

Ποιες είναι οι συνήθεις αιτίες των στενώσεων στο πεπτικό σωλήνα;

Οι στενώσεις μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες όπως η χρόνια φλεγμονή, από όγκους, από χειρουργικού χειρισμούς, από κατάποση καυστικών υγρών, από τη θεραπεία με ακτινοβολία κ.τ.λ. Ανάλογα με την θέση και την βαρύτητα των στενώσεων ο ασθενής μπορεί να έχει μια ποικιλία συμπτωμάτων που μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή βαριά.

Στενώσεις του οισοφάγου

Ας ξεκινήσουμε με τη διερεύνηση των στενώσεων του οισοφάγου. Ο οισοφάγος είναι ο μυϊκός σωλήνας που συνδέει τη στοματική κοιλότητα με το στομάχι, επιτρέποντας τη διέλευση τροφής και υγρών. Όταν εμφανίζεται στένωση στον οισοφάγο, μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία κατάποσης, γνωστή και ως δυσφαγία. Ο ασθενής μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι κάποια φαγητά κολλάνε κατά την κατάποση ή προκαλούν πόνο, τάση για εμετό ή παραγωγή σάλιου (σιελλόρροια). Μπορεί να πιάνει τον εαυτό του να αποφεύγει κάποια φαγητά ή να χρειάζεται τη βοήθεια νερού για να καταπιεί. Η προοδευτικά επιδεινούμενη δυσφαγία από στερεά σε υγρά είναι ένα σύμπτωμα που θέλει άμεση διερεύνηση μια που μπορεί να κρύβει κάποια κακοήθεια.

Στενώσεις του οισοφάγου μπορεί να προκληθούν και από καλοήθεις παθήσεις όπως φλεγμονές. Μια συνήθης αιτία είναι η γαστροοισοφαγική παλλινδρόμηση (ΓΟΠ) ή άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα. Τέλος στενώσεις μπορεί να αποτελούν επιπλοκές από προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις, ακτινοθεραπεία ή κατάποση καυστικών ουσιών.

Στενώσεις του στομάχου, του δωδεκαδακτύλου και λεπτού εντέρου

Προχωρώντας στις στενώσεις του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου, οι στενώσεις μπορεί να διαταράξουν τη φυσιολογική ροή της τροφής, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, το φούσκωμα, τον πρόωρο κορεσμό, τη ναυτία και τους εμετούς. Οι στενώσεις του δωδεκαδακτύλου μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως καρκινικοί όγκοι, επιπλοκές χειρουργικής αναστόμωσης και φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η νόσος του Crohn.

Παρομοίως φλεγμονώδεις ή κακοήθεις στενώσεις (σπανιότερα) μπορεί να επηρεάσουν το λεπτό έντερο και να προκαλέσουν συμπτώματα μερικής ή πλήρους απόφραξης που θέλουν άμεση αντιμετώπιση.

Στενώσεις του παχέος εντέρου

Τέλος, ας συζητήσουμε τις στενώσεις του παχέος εντέρου, το οποίο είναι το τελευταίο τμήμα του πεπτικού συστήματος που είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση του νερού και των ηλεκτρολυτών από την υπόλοιπη άπεπτη τροφή. Όταν εμφανίζεται στένωση στο παχύ έντερο, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως κοιλιακές κράμπες, δυσκοιλιότητα και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου. Οι στενώσεις του παχέος εντέρου μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων καρκινικών όγκων, επιπλοκών από προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις, από ισχαιμία (αγγειακή νόσος), καθώς και φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η ελκώδης κολίτιδα.

Πως γίνεται η διερεύνηση των στενώσεων;

Ανάλογα με τα κλινικά συμπτώματα του ασθενούς η διερεύνηση θα γίνει με τον κατάλληλο τρόπο για να οδηγηθεί ο ιατρός στην σωστή διάγνωση. Στην φαρέτρα του ιατρού υπάρχουν απεικονιστικές εξετάσεις όπως η αξονική τομογραφία, οι ακτινογραφίες με σκιαγραφική ουσία, αλλά και η ενδοσκόπηση. Κατά την ενδοσκόπηση του πεπτικού (γαστροσκόπηση για το ανώτερο πεπτικό και κολονοσκόπηση για το κατώτερο πεπτικό), ο ιατρός θα προσπαθήσει να φτάσει στο σημείο της στένωσης και να εντοπίσει το πρόβλημα. Εάν στο σημείο της στένωσης υπάρχει παθολογικός ιστός, μπορεί να πάρει βιοψίες που θα βοηθήσουν στην ταυτοποίηση του προβλήματος.

Ενδοσκοπικές θεραπείες των στενώσεων του πεπτικού

Τώρα που διερευνήσαμε τους διαφορετικούς τύπους στενώσεων που μπορεί να εμφανιστούν στο γαστρεντερικό σύστημα, ας εμβαθύνουμε στις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Όσον αφορά τη διαχείριση των στενωτικών αλλοιώσεων, οι ενδοσκοπικές μέθοδοι έχουν αναδειχθεί ως μια ελάχιστα επεμβατική και αποτελεσματική προσέγγιση.

Μία από τις συνήθως χρησιμοποιούμενες ενδοσκοπικές θεραπείες για τη στένωση είναι η διαστολή. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός μπαλονιού ή μιας συσκευής διαστολής στη στενωμένη περιοχή και τη διόγκωσή του για να διευρυνθεί η δίοδος. Η διαστολή μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση και να βελτιώσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη στένωση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της διαστολής μπορεί να είναι προσωρινά και μπορεί να χρειαστούν επαναλαμβανόμενες θεραπείες ανάλογα με την υποκείμενη αιτία της στένωσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια της ενδοσκοπικής διαδικασίας μπορεί να χρησιμοποιηθούν stent για να βοηθήσουν να παραμείνει η στενωμένη περιοχή ανοικτή. Τα στεντ είναι μικροί, κοίλοι σωλήνες που μπορούν να τοποθετηθούν στο στενωτικό τμήμα για να διατηρήσουν τη βατότητα και να επιτρέψουν τη φυσιολογική ροή του εντερικούς περιεχομένου. Η τοποθέτηση στεντ μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελής σε περιπτώσεις όπου η στένωση προκαλείται από καρκινικούς όγκους ή στενώσεις που είναι δύσκολο να διασταλούν.

Επιπλοκές της θεραπείας των στενώσεων

Ενώ οι ενδοσκοπικές μέθοδοι θεραπείας των στενωτικών βλαβών προσφέρουν σημαντικά οφέλη, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις πιθανές επιπλοκές. Οι συνήθεις επιπλοκές που σχετίζονται με την ενδοσκοπική θεραπεία περιλαμβάνουν αιμορραγία, διάτρηση (σχίσιμο στο γαστρεντερικό τοίχωμα), μετακίνηση του στέντ και λοίμωξη. Αυτές οι επιπλοκές είναι σχετικά σπάνιες, αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη στάθμιση των κινδύνων και των οφελών της διαδικασίας. Οι περισσότερες επιπλοκές μπορεί να αντιμετωπιστούν με συντηρητικό τρόπο, όμως εάν οι επιπλοκές είναι σοβαρές μπορεί να οδηγήσουν σε χειρουργική επέμβαση.

Η αντιμετώπιση των στενώσεων από την ομάδα AthensGastro

Συμπερασματικά, η στένωση του γαστρεντερικού σωλήνα μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα μέρη του πεπτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του οισοφάγου, του δωδεκαδακτύλου και του παχέος εντέρου. Διάφοροι παράγοντες, όπως ο καρκίνος, η χειρουργική αναστόμωση και ο φλεγμονώδης, καυστικός ή ακτινοβολικός τραυματισμός, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη στενωτικών αλλοιώσεων σε αυτές τις περιοχές. Τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη στένωση μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου, καθιστώντας την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία ζωτικής σημασίας.

Η ομάδα μας και οι συνεργάτες έχουν στα χέρια τους τις κατάλληλες διαγνωστικές μεθόδους για την σωστή διάγνωση και θεραπεία των στενώσεων. Όσον αφορά στις ενδοσκοπικές μεθόδους

Όσον αφορά τη θεραπεία των στενωτικών βλαβών, οι ενδοσκοπικές μέθοδοι έχουν γίνει μια όλο και πιο δημοφιλής προσέγγιση. Η διαστολή και η τοποθέτηση στεντ είναι δύο κοινές ενδοσκοπικές διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τη διεύρυνση των στενωμένων περιοχών και τη βελτίωση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εξετάσετε τις πιθανές επιπλοκές που σχετίζονται με αυτές τις διαδικασίες και να συζητήσετε τους κινδύνους και τα οφέλη με έναν επαγγελματία υγείας.