Πεπτικό έλκος

Έλκος στομάχου

Γαστρικό και δωδεκαδακτυλικό έλκος είναι κοινές παθήσεις που επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα. Τα έλκη αυτά είναι ουσιαστικά πληγές που αναπτύσσονται στο βλεννογόνο του στομάχου (γαστρικό έλκος) ή στο ανώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου που ονομάζεται δωδεκαδάκτυλο (δωδεκαδακτυλικό έλκος). Ενώ μοιράζονται ομοιότητες, υπάρχουν ορισμένες βασικές διαφορές μεταξύ των δύο.

Τα γαστρικά και δωδεκαδακτυλικά έλκη είναι σχετικά συχνά παγκοσμίως, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους. Υπολογίζεται ότι περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού θα αναπτύξει έλκος κάποια στιγμή στη ζωή του. Τα έλκη αυτά μπορούν να εμφανιστούν σε άτομα όλων των ηλικιών, αν και είναι πιο συχνά στους ηλικιωμένους ενήλικες. Υπάρχει όμως μειούμενη συχνότητα των πεπτικών ελκών ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες και αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζει την μείωση της λοίμωξης από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού λόγω των βελτιωμένων συνθηκών υγιεινής.

Η πιο κοινή αιτία των γαστρικών και δωδεκαδακτυλικών ελκών είναι ένα βακτήριο που ονομάζεται Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori). Αυτό το βακτήριο μπορεί να αποδυναμώσει την προστατευτική επένδυση του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου, επιτρέποντας στο οξύ του στομάχου να βλάψει τον υποκείμενο ιστό. Άλλοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη ελκών περιλαμβάνουν τη μακροχρόνια χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Τα συμπτώματα του γαστρικού και δωδεκαδακτυλικού έλκους μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν έναν πόνο που περιγράφεται “σαν να καίει” ή να “δαγκώνει” στο επιγάστριο. Ο πόνος αυτό μπορεί να εμφανίζεται μεταξύ των γευμάτων ή τη νύχτα. Ενδέχεται να βελτιώνεται με τη λήψη γάλακτος ή αντιόξινων φαρμάκων. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους και αιματηρά ή μαύρα κόπρανα (μέλαινες κενώσεις).

Η διάγνωση του γαστρικού και δωδεκαδακτυλικού έλκους, συνήθως γίνεται με γαστροσκόπηση για την εξέταση του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου με τη χρήση ενός λεπτού, εύκαμπτου σωλήνα με κάμερα. Σε περίπτωση που βρεθεί έλκος αξιολογείται η θέση, το βάθος, το μέγεθος, η μορφολογία του και λαμβάνονται βιοψίες κυρίως στην περίπτωση του γαστρικού έλκους για να αποκλειστεί η περίπτωση καρκίνου του στομάχου. Επίσης λαμβάνεται υλικό από το στομάχι για την ανίχνευση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Στην περίπτωση του γαστρικού έλκους συστήνεται επανάληψη της γαστροσκόπησης για την επιβεβαίωση της επούλωσης.

Οι επιπλοκές του πεπτικού έλκους πλέον είναι σπάνιες τις μέρες μας, λόγω του γεγονότος ότι η διάγνωση είναι πιο γρήγορη και η θεραπεία πιο αποτελεσματική. Όμως τα έλκη του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία ή διάτρηση. Και οι δύο αυτές επιπλοκές είναι απειλητικές για τη ζωή και πρέπει να αντιμετωπίζονται σωστά στο νοσοκομείο.

Η θεραπεία για το γαστρικό και δωδεκαδακτυλικό έλκος αποσκοπεί στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, την προώθηση της επούλωσης και την πρόληψη των επιπλοκών. Συνήθως περιλαμβάνει συνδυασμό φαρμάκων, όπως αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) για τη μείωση της παραγωγής στομαχικού οξέος και αντιβιοτικά για τη θεραπεία της λοίμωξης από H. pylori. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αποφυγή των ΜΣΑΦ, η διαχείριση του στρες και η διακοπή του καπνίσματος, μπορούν επίσης να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία επούλωσης.

Τα γαστρικά και δωδεκαδακτυλικά έλκη είναι συχνές παθήσεις του πεπτικού συστήματος που μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία και να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία είναι απαραίτητες για τη διαχείριση και την επούλωση αυτών των ελκών  και την αποφυγή επιπλοκών. Εάν εμφανίζετε επίμονο κοιλιακό άλγος ή άλλα ανησυχητικά συμπτώματα, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία και να λάβετε την κατάλληλη φροντίδα. Να θυμάστε, η φροντίδα της υγείας του πεπτικού σας συστήματος είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευεξία.

Αν νομίζετε ότι πάσχετε από πεπτικό έλκος επισκεφτείτε μας άμεσα.