Αν παρατηρήστε αίμα στα κόπρανα, καλό είναι να μην το παραβλέψετε, καθώς μπορεί να υποδεικνύει διάφορες παθήσεις, από αθώες έως σοβαρές. Είτε πρόκειται για ζωηρό κόκκινο αίμα στα κόπρανα, είτε για βυσινόχρωμα ή μαύρα κόπρανα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι μπορεί να συμβαίνει και πότε πρέπει να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια.
Μαύρα Κόπρανα
Τα μαύρα κόπρανα συνήθως υποδεικνύουν αιμορραγία από το ανώτερο πεπτικό σύστημα, όπως από τον οισοφάγο, το στομάχι ή το δωδεκαδάκτυλο. Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως μέλαινα κένωση, προκαλείται από την αντίδραση του αίματος με τα γαστρικά υγρά, που το καθιστά μαύρο.
Το χρώμα και η σύσταση των κοπράνων στη μέλαινα κένωση είναι σαν πίσσα και έχει μια χαρακτηριστική δυσάρεστη μυρωδιά. Αρκούν μόλις 50 ml αίματος στο στομάχι για να χρωματίσουν τα κόπρανα μαύρα. Μικρότερες ποσότητες αίματος μπορεί να μην προκαλέσουν μέλαινα κένωση, ενώ αντίθετα μια αθρόα αιμορραγία μπορεί να προκαλέσει την λεγόμενη αιματοχεσία με έξοδο αίματος κόκκινου χρώματος από το ορθό. Συνήθως, μια αθρόα αιμορραγία από το ανώτερο πεπτικό συνοδεύεται από αιμοδυναμικό σοκ (χαμηλή πίεση, ταχυκαρδία, εφίδρωση, λιποθυμία) και πολλές φορές με αιματέμεση δηλαδή εμετό με αίμα.
Τροφές και φάρμακα που σκουραίνουν τα κόπρανα
Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τη μέλαινα κένωση από τα μαύρα, σκούρα ή ερυθρόχρωα κόπρανα που μπορεί να προκληθούν από τροφές, όπως τα παντζάρια ή φάρμακα όπως ο σίδηρος. Στην περίπτωση αυτή συνήθως τα κόπρανα είναι σχηματισμένα, ενώ όπως αναφέραμε η μελαινα κένωση έχει χρώμα και σύσταση πίσσας και είναι ιδιαίτερα δύσοσμη. Επειδή όμως δεν είναι πάντα απλός ο διαχωρισμός, καλό είναι να σας εξετάσει ένας ιατρός σε περίπτωση αμφιβολίας.
Αιτία αιμορραγίας από το ανώτερο πεπτικό
Η αιμορραγία από το ανώτερο πεπτικό μπορεί να προκαλέσει όπως είδαμε μέλαινες κενώσεις, κόκκινο αίμα στα κόπρανα, αιματέμεση ή ακόμη καμμία μεταβολή στο χρώμα των κοπράνων σε περίπτωση μικρής αιμορραγίας. Στην τελευταία περίπτωση ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει μακροχρόνια κόπωση, δύσπνοια, ωχρότητα από την σιδηροπενική αναιμία.
Μερικά αίτια αιμορραγίας από το ανώτερο πεπτικό είναι:
Αιμορραγία Οισοφάγου
- Κιρσοί οισοφάγου
- Καρκίνος οισοφάγου
- Έλκος οισοφάγου
- Έλκος Mallory – Weiss
Αιμορραγία Στομάχου
- Γαστρικό έλκος
- Καρκίνος και άλλοι όγκοι στομάχου
- Αιμορραγική γαστρίτιδα
- Κιρσοί στομάχου
- GAVE (gastric antral vascular ectasia)
- Έλκος Dieulafoy
Αιμορραγία δωδεκαδακτύλου
- Έλκος δωδεκαδακτύλου
- Αγγειοδυσπλασίες
- Αορτο-εντερικό συρίγγιο
- Αιμορραγία από παγκρεατικό πόρο
- Αιμοχολία (αιμορραγία από χοληφόρα)
Κόκκινο Αίμα στα Κόπρανα
Ζωηρό κόκκινο αίμα στα κόπρανα, συνήθως οφείλεται με αιμορραγία από το ορθό ή τον πρωκτό. Τα αίτια είναι συνήθως τραυματισμός του αιμορροϊδικού δακτυλίου ή του δέρματος του πρωκτού κατα την κένωση (π.χ. αιμορροϊδοπάθεια, ραγάδα). Όμως, κόκκινο αίμα ζωντανό ή βυσσινόχρωο μπορεί να υποδηλώνει αιμορραγία και από το παχύ έντερο, όπως από φλεγμονές, πολύποδες, εκκολπώματα, καρκίνο του παχέος εντέρου κ.ά. Η ιδανική εξέταση για τη διερεύνηση αιμορραγίας από το κατώτερο πεπτικό είναι η κολονοσκόπηση.
Τα αίτια αιμορραγίας από το κατώτερο πεπτικό είναι πολλά. Μεταξύ άλλων είναι:
- Αιμορροΐδες
- Ραγάδες
- Ξένα σώματα στο ορθό
- Ελκώδης κολίτιδα
- Νόσος του Crohn
- Λοιμώδης κολίτιδα (Κολοβακτηρίδιο O157:H7, Σιγκέλλα, Σαλμονέλλα, Καμπυλοβακτηρίδιο)
- Ισχαιμική κολίτιδα
- Μετακτινική κολίτιδα
- Εκκολπώματα
- Πολύποδες παχέος εντέρου
- Καρκίνος παχέος εντέρου
- Αγγειοδυσπλασίες
Αίμα στα Κόπρανα Χωρίς Πόνο
Η εμφάνιση αίματος στα κόπρανα χωρίς πόνο είναι ένα σύμπτωμα που συχνά παραβλέπεται. Η μη παρουσία πόνου δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι το αίτιο είναι αθώο. Παρόλο που τις περισσότερες φορές οφείλεται σε κάτι απλό, όπως οι αιμορροΐδες, είναι απαραίτητο να διερευνηθεί περαιτέρω. Το αίμα στα κόπρανα χωρίς πόνο μπορεί να είναι σημάδι πιο σοβαρών παθήσεων, όπως οι πολύποδες ή ακόμη και ο καρκίνος του παχέος εντέρου και επομένως απαιτεί άμεση ιατρική αξιολόγηση.
Πότε να Επισκεφθείτε τον Γιατρό
Η εμφάνιση αίματος στα κόπρανα, είτε είναι ζωηρό κόκκινο, είτε σκούρο ή μαύρο, πρέπει να αξιολογηθεί από έναν γαστρεντερολόγο. Είναι σημαντικό να τον ενημερώσετε για την ηλικία σας, το ιατρικό ιστορικό, τα φάρμακα που λαμβάνετε και τυχόν άλλα συμπτώματα, όπως πόνος στην κοιλιά, αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου ή ανεξήγητη απώλεια βάρους. Ο γιατρός θα αξιολογήσει την κατάσταση και ενδέχεται να χρειαστείτε γαστροσκόπηση ή κολονοσκόπηση ανάλογα με την αξιολόγηση του ειδικού.
Πως θα Σταματήσει η Αιμορραγία
Ο γιατρός σας θα εξετάσει την κατάσταση και ανάλογα με την πιθανή πηγή της αιμορραγίας θα ακολουθηθεί ανάλογη θεραπεία αιμορραγίας του πεπτικού. Η σοβαρή αιμορραγία από το πεπτικό θέλει άμεση αξιολόγηση συνήθως σε περιβάλλον νοσοκομείου, όπου μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά. Κάποιες καταστάσεις από τις παραπάνω χρήζουν επείγουσας παρέμβασης όπως ενδοσκοπικής, ακτινοσκοπικής ή και χειρουργικής. Χρόνια μικρή αιμορραγία μπορεί να διερευνηθεί σε εξωτερική βάση ενδοσκοπικά ή με χρήση ασύρματης ενδοσκοπικής κάψουλας ή ακτινολογικών μεθόδων
Συμπερασματικά, η εμφάνιση αίματος στα κόπρανα είναι ένα σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοείται. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να αποτρέψει σοβαρές επιπλοκές και να διασφαλίσει την καλή υγεία του πεπτικού σας συστήματος.