Μεταβολική ιατρική

Συμβουλές διατροφής και διαχείρισης του στρες για καλύτερη υγεία

Εισαγωγή

Η σωματική και ψυχική μας υγεία εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους, κάποιες από τις οποίες δεν είναι στο δικό μας έλεγχο. Όμως ο τρόπος ζωής μας, οι συνήθειες, η διατροφή, η άσκηση, η επιλογές μας στην κοινωνικό μας περίγυρο και άλλοι παράγοντες σε ένα βαθμό περνάνε από το χέρι μας και αποτελούν δική μας επιλογή. Είναι σημαντικό να αναζητούμε την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση σχετικά με το πως οι επιλογές μας μπορεί να καθορίσουν σημαντικά την ποιότητα στη ζωή μας και πολλές φορές να μας ωθήσουν σε μια πιο υγιή ζωή. Πολλές φορές αυτές οι επιλογές μπορούν να μας απαλλάξουν από μια σειρά από χρόνια νοσήματα – και η αλλαγή μπορεί να γίνει σε κάθε ηλικία. Δεν είναι ποτέ αργά.

Η διατροφή σαν παράγοντας υγείας

Ο οργανισμός μας απαιτεί μακροθρεπτικά συστατικά που είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη. Επίσης απαιτεί μικροθρεπτικά συστατικά που είναι μέταλλα, ηλεκτρολύτες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Βασικό συστατικό επίσης για τη ζωή είναι το νερό που αποτελεί και το 60% περίπου του βάρος του σώματος μας.

Το ανθρώπινο είδος εξελίχθηκε γενετικά σε ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον από το σημερινό. Και ενώ γενετικά δεν διαφέρουμε από τον άνθρωπο των σπηλαίων, η διατροφή μας απέχει σημαντικά από την διατροφή που ήταν διαθέσιμη για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια και με την οποία εξελιχθήκαμε ως είδος. Πολλά συστατικά της μοντέρνας διατροφής είναι ίσως ποιοτικά βελτιωμένα σε σχέση με το παρελθόν, μια μεγάλη γκάμα τροφών είναι εντελώς ξένη και πρωτόγνωρη για την γενετική μας σύνθεση. Ίσως ο συνδυασμός της ποιότητας της διατροφής με την μείωση της σωματικής άσκησης και της παρουσίας στρες από τον τρόπο ζωής μας είναι υπεύθυνος για την αύξηση των χρονίων παθήσεων της εποχής.

Αύξηση των χρονίων παθήσεων

Η μεγαλύτερη συμβολή στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης του ανθρώπου, προήλθε από την γνώση που αποκτήσαμε τα τελευταία 200 χρόνια για την υγιεινή και τη δημόσια υγεία (την διαχείριση των αποβλήτων, το καθαρό νερό, την συντήρηση και επεξεργασία των τροφών κ.τ.λ.), την εξέλιξη των εμβολίων και την ανακάλυψη της αντιβίωσης. Αυτές οι εξελίξεις και μόνο σχεδόν διπλασίασαν το προσδόκιμο της ζωής. Κατόπιν οι εξελίξεις στην χειρουργική, την φαρμακολογία και τις άλλες ιατρικές τεχνολογίες πρόσθεσαν μόνο ένα μικρό ποσοστό στην επιβίωση.

Η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης όμως έφερε και μια σειρά από χρόνιες παθήσεις που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Και όσο περνούν τα χρόνια ένα 80% της δαπάνης για την υγεία καταναλώνεται σε χρόνιες παθήσεις. Είναι όμως μόνο η παράταση της ζωής που έφερε αυτά τα προβλήματα; Μήπως ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και ο τρόπος ζωής μας ή ο τρόπος διατροφής μας;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω είμαστε εκτεθειμένοι σε μια πληθώρα νέων παραγόντων στο περιβάλλον και τη διατροφή μας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων υπερεπεξεργασμένες τροφές, χημικούς και βιολογικούς παράγοντες που δεν προϋπήρχαν όπως για παράδειγμα ουσίες όπως αντιβιοτικά, εντομοκτόνα, παρασιτοκτόνα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.ά., η συμβολή των οποίων στις χρόνιες παθήσεις της εποχής μας μπορεί να είναι σημαντική. Η βιομηχανία παραγωγής τροφής έχει εισάγει ουσίες ξένες για εμάς, πολλές εκ των οποίων έχουν αποδεδειγμένα δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία και έχουν αποσυρθεί, άλλες όμως υπάρχουν και μας δημιουργούν προβλήματα χωρίς να το γνωρίζουμε.

Οι διατροφικές οδηγίες – πόσο έχουν συμβάλει στην βελτίωση της υγείας μας;

Όλοι σχεδόν έχουμε ακούσει για την διατροφική πυραμίδα, τις διατροφικές συμβουλές που προήλθαν από την Αμερική τη δεκαετία του 70 και με μικρές παραλλαγές συνεχίζουν και σήμερα. Αν θεωρήσουμε ότι οι οδηγίες αυτές δημιουργήθηκαν να μας διατηρήσουν σε καλή υγεία, να μειώσουν το φορτίο των νόσων όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος, γιατί παρατηρείται επιδείνωση των δεικτών υγείας του πληθυσμού; Γιατί τόση παιδική παχυσαρκία; Γιατί η εκθετική αύξηση του διαβήτη; Γιατί η αύξηση κάποιων μορφών καρκίνου; Μήπως έχουμε πάρει λάθος δρόμο; Ή απλά δεν ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών; Αυτό όμως δεν αποδεικνύεται από επιδημιολογικά δεδομένα, αφού τις τελευταίες δεκαετίες μειώσαμε τα κορεσμένα λιπαρά, αυξήθηκαν οι συνδρομές στα γυμναστήρια, τρώμε ευλαβικά τα φαγητά που συστήνουν οι διαιτολογικές εταιρίες και όμως είμαστε μεταβολικά άρρωστοι σε ένα ποσοστό που φτάνει το 80% σύμφωνα με τελευταίες μελέτες από την Αμερική;

Συμβουλές για καλύτερη υγεία και για απώλεια βάρους

Στην ομάδα AthensGastro ασχολούμαστε σοβαρά με το θέμα της διατροφής και την συμβολή της στην καλή υγεία του οργανισμού. Δεν ακολουθούμε στερεότυπα και οδηγίες αβίαστα. Προσπαθούμε να φιλτράρουμε την γνώση που προκύπτει από μελέτες χαμηλής ποιότητας και να αναδείξουμε αλήθειες και δεδομένα που έχουν αποδεδειγμένη αξία.

Μελετάμε τον καθένα ξεχωριστά γιατί κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Ασχολούμαστε με τις ψυχολογικές πτυχές της χρόνιας νόσου, την συμβολή του ύπνου, του στρες και της διατροφής στα καθημερινά μας προβλήματα και δίνουμε λύσεις. Αξιολογούμε τον εργαστηριακό έλεγχο και προσπαθούμε να βρούμε την κεντρική αιτία των προβλημάτων παρά να θεραπεύουμε τα συμπτώματα. Αυτό θέλει αφοσίωση και καλή συνεργασία. Το δίκτυο των συνεργατών μας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τα πραγματικά προβλήματα που συνδέονται με την κατάσταση της υγείας σας.

Η σωστή διατροφή, η διαχείριση του στρες και του ύπνου, η σωματική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και να αναστρέψουν μια πορεία που μπορεί να αποβεί καταστροφική στην υγεία σας. Επισκεφτείτε μας να συζητήσουμε από κοντά.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε για γαστρεντερικά προβλήματα

Είμαστε ότι τρώμε;

Η υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος είναι σε άμεση εξάρτηση από τι τρώμε. Η διατροφή δεν είναι φυσικά ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει την υγεία του πεπτικού μας, αφού γνωρίζουμε ότι περιβαλλοντικοί, γενετικοί, ψυχολογικοί και άλλοι παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο.

Το μικροβίωμα του εντέρου

Όλοι έχουμε ακούσει για το μικροβίωμα του εντέρου, το σύνολο των οργανισμών που βρίσκονται μέσα στον πεπτικό μας σωλήνα σε μια σχέση συμβίωσης και αλληλοεξάρτησης. Το μικροβίωμα είναι τόσο σημαντικό που θεωρείται ως ξεχωριστό ‘όργανο’ που συμβάλει σημαντικά στην σταθερότητα (ομοιόσταση) του μικροπεριβάλλοντος του εντέρου, την διατήρηση της ισορροπίας από τις απειλές που δέχεται από εξωτερικούς παράγοντες, την διατήρηση ενός υγειούς ανοσοποιητικού συστήματος σε τοπικό αλλά και σε συστηματικό επίπεδο χάριν στην αμφίδρομη επικοινωνία μέσω διαβιβαστών.

Η σημασία της διατροφής

Οι επιλογές μας στη διατροφή έχουν άμεση συνέπεια με την καλή υγεία του μικροβιώματος γιατί ουσιαστικά από την ίδιες ουσίες που τρώμε τρέφονται και τα μικρόβια του εντέρου μας. Πολλές φορές οι διατροφικές μας επιλογές μπορεί να είναι και βλαπτικές στο μικροβίωμα εξαιτίας παραγόντων που περιέχονται στην τροφή μας ως συστατικά συντήρησης, βελτίωσης της γεύσης, βελτίωση της σύστασης (ομογενοποιητές) ή και αντιβιοτικά ή φυτοφάρμακα κ.τ.λ.

Η επιλογή των τροφών που μπορούν να επηρεάσουν θετικά το μικροβίωμα και κατ’ επέκταση την κατάσταση της υγείας μας έχει απασχολήσει σημαντικά την επιστημονική κοινότητα. Και ενώ μπορεί να έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι σε αυτό τον τομέα, δυστυχώς γνωρίζουμε πολύ λίγο για τον ιδανικό τρόπο διατροφής. Γίνεται μεγάλη κουβέντα για την αξία των φυτικών ινών, για τα πρεβιοτικά, για τις ουσίες που η έχουν υποστεί ζύμωση όπως το κεφίρ, το γιαούρτι, το ξυνολάχανο κ.ά. που ίσως βελτιώνουν την υγεία του μικροβιώματος.

Διατροφικές συμβουλές. Μύθοι ή αλήθειες;

Υπάρχουν πολλοί διατροφικές συμβουλές – μύθοι που έχουν παραμείνει σταθεροί στο χρόνο παρά την έλλειψη ποιοτικών μελετών που να τους στηρίζουν. Πολλοί ιατροί θα συστήσουν «δίαιτες» για διάφορες παθήσεις όπως το έλκος, την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τη χολοκυστοπάθεια, τα εκκολπώματα, τη δυσκοιλιότητα κ.τ.λ. που ίσως δεν βοηθούν ή και επιδεινώνουν το πρόβλημα που πάνε να λύσουν. Σαφώς υπάρχουν κάποιες διατροφικές αρχές με επιστημονική βάση, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των συμπτωμάτων από κάποιο γαστρεντερικό σύμπτωμα. Για παράδειγμα, ασθενείς που έχουν προβλήματα δυσανεξίας στην λακτόζη είναι λογικό να την αποφύγουν. Ασθενείς με κοιλιοκάκη είναι σημαντικό να αποφύγουν πλήρως τη γλουτένη. Ασθενείς με στενώσεις του πεπτικού είναι καλό να αποφεύγουν τροφές με υψηλό υπόλειμμα όπως ωμά φρούτα, ωμά λαχανικά, φυτικές ίνες και σπόρια.

Βασικές αρχές

Μια βασική αρχή είναι να διατηρούμε τη λήψη υγρών και ηλεκτρολυτών σε καταστάσεις εμετών και διάρροιας όπως η γαστρεντερίτιδα, ώστε να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Σε καταστάσεις που είμαστε άρρωστοι ο οργανισμός από μόνος του διακόπτει την όρεξη και είναι καλό να ακούμε το σώμα μας. Αν πεινάσουμε καλό είναι να φάμε κάτι που δεν θα ταλαιπωρήσει το πεπτικό και μια από αυτές τις τροφές είναι η ζωική πρωτεΐνη ή ο ζωμός κρέατος. Οι απλοί υδατάνθρακες επίσης απορροφώνται σχετικά εύκολα αλλά δημιουργούν πολλές φορές απότομες μεταβολές του σακχάρου στο αίμα ή και οσμωτική μετακίνηση υγρών που μπορεί να αυξήσουν τα προβλήματα.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι καλό να συμβουλευόμαστε τον ιατρό κυρίως εάν εμφανίζονται επιδεινούμενα συμπτώματα, αφυδάτωση που μπορεί να εκδηλωθεί με υπόταση, ταχυκαρδία, ζάλη, μείωση της παραγωγής ούρων κ.τ.λ. Στις περιπτώσεις αυτές η ενδοφλέβια υποστήριξη σε υγρά και ηλεκτρολύτες είναι σημαντική.

Απώλεια βάρους – βελτίωση της μεταβολικής υγείας

Εισαγωγή

Η μεταβολές του τρόπου ζωής, το αυξημένο στρες της σημερινής εποχής, η έλλειψη ύπνου, η μειωμένη σωματική δραστηριότητα, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η εισαγωγή στη διατροφή μας επεξεργασμένων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι οι μερικοί από τους παράγοντες που έχουν προκαλέσει μια πανδημία χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης, το λιπώδες ήπαρ, η παχυσαρκία, η υπέρταση, οι καρδιοπάθειες, κάποιες μορφές καρκίνου κ.ο.κ.

Μελέτες από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι μόνο ένα 12% των ενηλίκων έχουν καλή μεταβολική υγεία. Το πολύ ανησυχητικό είναι ότι τα προβλήματα αυτά παρατηρούνται σε όλο και μικρότερες ηλικίες. Η κακή υγεία που συνεπάγεται από την κακή μεταβολική κατάσταση του πληθυσμού συνεπάγεται ένα τεράστιο κόστος στο σύστημα υγείας που όλο και αυξάνεται.

Μεταβολικό σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο αναφέρεται σε έναν συνδυασμό διαταραχών που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη και άλλων παθήσεων. Οι υποκείμενες αιτίες του μεταβολικού συνδρόμου περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, την αντίσταση στην ινσουλίνη, τη σωματική αδράνεια και γενετικούς παράγοντες. Η παρουσία του μεταβολικού συνδρόμου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές της υγείας, καθιστώντας απαραίτητη την κατανόηση της και την σωστή διάγνωση.

Διαγνωστικά κριτήρια μεταβολικού συνδρόμου

Για τον προσδιορισμό του μεταβολικού συνδρόμου, αναζητούμε τα πέντε κριτήρια, η παρουσία τουλάχιστον τριών από αυτά είναι απαραίτητα για την διάγνωση:

  1. Κοιλιακή παχυσαρκία: Περίμετρος μέσης μεγαλύτερη από 102 cm στους άνδρες ή 88 cm στις γυναίκες.
  2. Αυξημένη αρτηριακή πίεση: Συστολική αρτηριακή πίεση μεγαλύτερη ή ίση με 130 mmHg ή/και διαστολική αρτηριακή πίεση μεγαλύτερη ή ίση με 85 mmHg.
  3. Υπεργλυκαιμία: Επίπεδο σακχάρου στο αίμα νηστείας μεγαλύτερο ή ίσο με 100 mg/dL ή διάγνωση διαβήτη τύπου 2.
  4. Υπερτριγλυκεριδαιμία: Επίπεδα τριγλυκεριδίων ίσα ή μεγαλύτερα από 150 mg/dL.
  5. Χαμηλή χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL): Επίπεδα HDL χοληστερόλης χαμηλότερα από 40 mg/dL στους άνδρες και 50 mg/dL στις γυναίκες.

Πληρώντας τρία ή περισσότερα από αυτά τα κριτήρια, ένα άτομο μπορεί να διαγνωστεί με μεταβολικό σύνδρομο.

Αντίσταση στην ινσουλίνη

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μας. Όταν τρώμε, το σώμα μας διασπά τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη, η οποία εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός μας. Σε απάντηση, το πάγκρεας απελευθερώνει ινσουλίνη για να βοηθήσει στη μεταφορά της γλυκόζης από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια.

Ωστόσο, σε άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη, τα κύτταρα αδυνατούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει ότι η γλυκόζη παραμένει στην κυκλοφορία του αίματος αντί να προσλαμβάνεται από τα κύτταρα. Για να αντισταθμίσει, το πάγκρεας παράγει περισσότερη ινσουλίνη, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα αυτής της ορμόνης στο αίμα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται προδιαβήτης ή ακόμη και διαβήτης τύπου 2.

Η κότα και το αυγό

Το μεταβολικό σύνδρομο και η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ της αντίστασης στην ινσουλίνη, της παχυσαρκίας και του διαβήτη είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την πρόληψη όσο και για τη διαχείριση. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το αν η παχυσαρκία είναι το αίτιο που οδηγεί στην αντίσταση στην ινσουλίνη, το μεταβολικό σύνδρομο και τις συνέπειες αυτού ή εάν η παχυσαρκία είναι ένα «σύμπτωμα» της κακής μεταβολικής υγείας που υποβόσκει.

Αυτό που παρατηρούμε και βοηθά να κατανοήσουμε τους πολύπλοκους αυτούς μηχανισμούς, είναι ότι υπάρχουν παχύσαρκοι άνθρωποι με άριστη μεταβολική υγεία, αλλά και λεπτοί άνθρωποι με κακή μεταβολική υγεία – οι λεγόμενοι TOFI (Thin Outside, Fat Inside). Η αντίσταση στην ινσουλίνη παίζει τον κεντρικό ρόλο και οδηγεί σε μια σειρά από μεταβολικές διαταραχές που σε βάθος χρόνου προκαλούν το μεταβολικό σύνδρομο.

Διατροφή και αντίσταση στην ινσουλίνη

Γνωρίζοντας ότι η ινσουλίνη εκκρίνεται από το πάγκρεας κυρίως όταν καταναλώνονται υδατάνθρακες (η ανταπόκριση της ινσουλίνης είναι σημαντικά μικρότερη κατά την κατανάλωση πρωτεΐνης και σχεδόν μηδενική με την κατανάλωση λίπους), γεννήθηκε η ιδέα της διατροφής χαμηλής σε υδατάνθρακες. Με την κατανάλωση τροφών πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες, το επίπεδο της ινσουλίνης μειώνεται και ο γλυκαιμικός έλεγχος στον οργανισμό μας ομαλοποιείται. Η πτώση της ινσουλίνης και η μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων δίνει τη δυνατότητα στον οργανισμό να κινητοποιήσει τις αποθήκες του λίπους και να χρησιμοποιήσει αυτές ως εναλλακτικό καύσιμο. Το λίπος χρησιμοποιείται ως καύσιμο με τη μορφή κετονών. Ο όρος κετονική δίαιτα βασίζεται σε αυτό. Τα οφέλη της κετονικής δίαιτας εφόσον γίνεται με την σωστή ένδειξη και με παρακολούθηση από ειδικούς, έχει εξαιρετικά ωφέλη στην υγεία σε όλα τα επίπεδα. Η απώλεια βάρους είναι ένα από τα οφέλη, αλλά παράλληλα παρατηρείται βελτίωση στην υπέρταση, τη ρύθμιση της γλυκόζης, το λιπιδαιμικό προφίλ κ.ά.

Συμπέρασμα

Η κετογόνος δίαιτα σε συνδυασμό με τη διαλειμματική νηστεία είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, του μεταβολικού συνδρόμου και των συνοδών χρόνιων νόσων που προκύπτουν από αυτά. Οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, όπως η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μέσω της τακτικής άσκησης και της σωστής διατροφής, αποτελούν το κλειδί για την πρόληψη ή την αναστροφή της αντίστασης στην ινσουλίνη. Επιπλέον, η έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της κατάστασης και την πρόληψη της εξέλιξης σε διαβήτη τύπου 2 και των συνοδών χρόνιων παθήσεων.

Κατανόηση της σύνδεσης μεταξύ του στρες και των πεπτικών προβλημάτων

Εισαγωγή

Έχετε παρατηρήσει ποτέ όταν είστε αγχωμένοι, ότι το στομάχι σας είναι σφιγμένο ή η όρεξη σας έχει χαθεί ή το αντίθετο έχετε την τάση να τρώτε συνέχεια; Ο σοφός λαός έχει παρατηρήσει την επίδραση της ψυχικής σφαίρας στο πεπτικό και η έκφραση «μου έστριψε το στομάχι» περιγράφει ακριβώς αυτό. Το άγχος και γενικότερα το στρες έχει αξιοσημείωτη επίδραση στο γαστρεντερικό μας σύστημα, που συχνά αναφέρεται ως “δεύτερος εγκέφαλος”. Πρόσφατες έρευνες ρίχνουν φως στον τρόπο με τον οποίο το στρες επηρεάζει την υγεία του εντέρου μας και συμβάλλει σε καταστάσεις όπως το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS).

Πρωτόγονα αρχέτυπα συμπεριφοράς

Φανταστείτε το άγχος ως ένα φαινόμενο ντόμινο: όταν είμαστε αγχωμένοι, ενεργοποιείται η αντίδραση “μάχη ή φυγή” του σώματός μας. Αυτή η αντίδραση πυροδοτεί την απελευθέρωση ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, οι οποίες μπορεί να έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις σε διάφορα μέρη του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένου του γαστρεντερικού συστήματος. Το έντερο και ο εγκέφαλος συνδέονται στενά μέσω ενός δικτύου νεύρων, ορμονών και χημικών ουσιών, σχηματίζοντας αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν “άξονα εντέρου-εγκεφάλου”. Ένα από τα πιο σημαντικά νεύρα που συνδέουν τον εγκέφαλο με τα όργανα της κοιλιάς είναι το πνευμονογαστρικό νεύρο.

Σπλαχνική υπερευαισθησία

Για όσους πάσχουν από IBS, αυτή η σύνδεση γίνεται ιδιαίτερα έντονη. Τα άτομα αυτά λέγεται όταν έχουν «σπλαχνική υπερευαισθησία». Το IBS είναι μια κοινή διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος που προκαλεί κοιλιακό πόνο, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και διάρροια. Η έρευνα έχει δείξει μια ισχυρή σχέση μεταξύ ψυχολογικών παραγόντων, όπως το στρες και το άγχος, και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του IBS. Όταν τα επίπεδα του στρες αυξάνονται, το έντερο μπορεί να γίνει υπερευαίσθητο, οδηγώντας σε αυξημένο πόνο και δυσφορία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διαχείριση του άγχους αποτελεί συχνά κρίσιμο μέρος της διαχείρισης του IBS.

Πώς όμως το άγχος στο μυαλό μας μεταφράζεται σε σωματικά συμπτώματα στο έντερό μας; Όλα έχουν να κάνουν με το νευρικό σύστημα. Έχουμε δύο μεγάλα νευρικά συστήματα: το συμπαθητικό (μάχη ή φυγή) και το παρασυμπαθητικό (ανάπαυση και πέψη). Όταν χτυπάει το στρες, το συμπαθητικό σύστημα αναλαμβάνει, εκτρέποντας τους πόρους μακριά από την πέψη και προς την αντιμετώπιση της αντιλαμβανόμενης απειλής. Αυτό μπορεί να επιβραδύνει την πέψη, να προκαλέσει κράμπες και ακόμη και να αλλάξει την ισορροπία καλών και κακών βακτηρίων στο έντερο, επηρεάζοντας τη συνολική υγεία του εντέρου.

Η επίδραση του περιβάλλοντος μας

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο στην ένταση των γαστρεντερικών συμπτωμάτων. Σκεφτείτε το περιβάλλον σας: ένα θορυβώδες, χαοτικό περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει άγχος, επηρεάζοντας το έντερό σας. Από την άλλη πλευρά, μια ήρεμη και καταπραϋντική ατμόσφαιρα μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της καλύτερης πέψης. Έτσι, η δημιουργία ενός ήρεμου περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια των γευμάτων μπορεί να είναι το εισιτήριό σας για ένα πιο ευτυχισμένο έντερο.

Τι μπορώ να κάνω να μειώσω αυτό τον φαύλο κύκλο;

Τώρα, τι μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε το έντερό σας υπό έλεγχο; Πρώτα απ’ όλα, η διαχείριση του άγχους είναι το κλειδί. Η ενσωμάτωση τεχνικών μείωσης του στρες, όπως η βαθιά αναπνοή, ο διαλογισμός και η τακτική άσκηση, μπορεί να βοηθήσει στην ηρεμία του νευρικού σας συστήματος και στην πρόληψη αυτών των εντερικών εξάρσεων που προκαλούνται από το στρες.

Δεύτερον, η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι ζωτικής σημασίας. Η αποφυγή απλών σακχάρων, ή επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορούν να ομαλοποιήσουν την διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα και να μειώσουν τα σκαμπανευάσματα της γλυκόζης και της ινσουλίνης που οδηγούν σε εκκνευρισμό. Ορισμένες τροφές, όπως αυτές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της πέψης και να διατηρήσουν την ομαλή κίνηση των πραγμάτων. Επιπλέον, τα προβιοτικά (καλά βακτήρια) που βρίσκονται στο γιαούρτι και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία του εντέρου, μειώνοντας δυνητικά τη φλεγμονή και βελτιώνοντας τα συμπτώματα.

Τέλος, μη διστάσετε να αναζητήσετε υποστήριξη. Η συζήτηση με έναν επαγγελματία υγείας, όπως γαστρεντερολόγο ή ψυχολόγο, μπορεί να σας προσφέρει ένα προσαρμοσμένο σχέδιο για την αποτελεσματική διαχείριση της υγείας του εντέρου και των επιπέδων άγχους σας.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, η σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου είναι ένας συναρπαστικός τομέας έρευνας που αποκαλύπτει τους περίπλοκους τρόπους με τους οποίους τα συναισθήματα και το στρες επηρεάζουν το πεπτικό μας σύστημα. Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα καταστάσεων όπως το IBS, διαταράσσοντας τη λεπτή ισορροπία στο έντερό μας. Κατανοώντας τη σύνδεση μεταξύ του στρες, του νευρικού συστήματος και του περιβάλλοντος, μπορούμε να λάβουμε μέτρα για την προώθηση ενός πιο υγιούς εντέρου και της συνολικής ευεξίας. Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώσετε άγχος, θυμηθείτε ότι μπορεί να το νιώθει και το έντερό σας, και η φροντίδα τόσο του μυαλού όσο και του εντέρου σας θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν πιο ευτυχισμένο και υγιή εαυτό.

Συνταγογράφηση

H ομάδα των ιατρών μας αξιολογεί το ιατρικό ιστορικό, την έως τώρα χορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή και τις αλλεργίες των ασθενών πριν συνταγογραφήσει ηλεκτρονικά τα κατάλληλα φάρμακα. Η διεξοδική διαδικασία αξιολόγησης διασφαλίζει ότι οι ασθενείς λαμβάνουν τη σωστή συνταγή, με ελάχιστες παρενέργειες. Καταλαβαίνουμε ότι κάθε ασθενής είναι μοναδικός και αφιερώνουμε χρόνο για να δημιουργήσουμε εξατομικευμένα σχέδια θεραπείας. Εμπιστευτείτε το AthensGastro για εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα και ασφαλή διαχείριση της συνταγογράφησης.